Pages


easy music radio ရဲ႕ website ၀င္ေရာက္ႀကည္႔ရွဳကိုအားေပးနားေသာတဆင္တဲ႔ ပရိတ္သတ္အားလံုးကို အထူးေက်းဇူးတင္ရိွပါတယ္ခင္ဗ်ာ...
easymusicradio@gmail.com

Monday 29 June 2015

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက အိုခီနာ၀ါသူေတြ ဘာ႔ေႀကာင္႔ ႏွစ္ ၁၀၀ ထိေအာင္ အသက္ရွည္ရသလဲ?

FIV | 02:21 | | | | Best Blogger Tips

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက အိုခီနာ၀ါသူေတြ ဘာ႔ေႀကာင္႔ ႏွစ္ ၁၀၀ ထိေအာင္ အသက္ရွည္ရသလဲ?
အိုခီနာ၀ါ သူေတြရဲ႕ အသက္ရွည္ရတဲ႔ အေရးႀကီးေသာအစားအစာ (၈) မိ်ဳးကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

(၁). ႀကက္ဟင္းခါးသီး ゴーヤ
သိပ္မမွည္႔ေသးတဲ႔ ႀကက္ဟင္းခါးသီး အစိမ္းကို အစားအစာအျဖင္႔ ေႀကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္တတ္ေသာ အေလ႔အထရိွျခင္း။ ႀကက္ဟင္းခါးသီးကို ႀကက္ဥေဖာက္၍ ခါနိုဒါ (キャノラ油)ဆီျဖင္႔ေမႊေႀကာ္ျခင္း၊ ဒါမွမဟုတ္ ႀကက္ဟင္းခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ ဆန္းဒြီင္႔ (sandwich)မွာထည္႔ျပီးစားသံုးျခင္း နင္႔ ဆူစီထမင္းလိပ္ေတြမွာထည္႔၍ စားေသာက္ျခင္းတို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။


(၂).မုန္လာဥနီ 人参
အိုခီနာ၀ါ သူေတြလည္း တို႔ျမန္မာလူမိ်ဳးေတြလို မုန္လာဥနီကိုစားသံုးႀကပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ မုန္လာဥနီရဲ႕ အရြက္ေတြကိုေတာ႔ ႏုတ္ႏုတ္ကေလးစင္းျပီး ႀကက္ဥကိုေဖာက္ထည္႔၍ေမႊကာ ထမင္းနဲ႔ေႀကာ္စားႀကပါတယ္။ ထို႔အျပင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ႔အရြက္ေတြကိုဟင္းရည္ေတြမွာလည္းထည္႔ကာ ေသာက္သံုးႀကပါေသးတယ္။


(၃). သပြတ္သီး ヘチマ
အထူးသျဖင္႔ ဟယ္ခီ်မ လို႔ေခၚတဲ႔ ဂ်ပန္သဗြတ္သီးေတြကို ဟင္းခတ္အျဖင္႔နဲ႔ တိုးဟူး မီဆိုး ဟင္းရည္ေတြမွာထည္႔ကာေသာက္သံုးႀကပါတယ္။


(၄). အပူအစပ္ 辛い野菜と果物
ပူစပ္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္ျမစ္ သစ္ဥေတြဟာ ေရာဂါဘယေတြကိုကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔ယံုႀကည္ႀကျပီး ဆႏြင္းပင္ဆႏြင္းမွဳန္႔ႀကေတာ႔ ေရာဂါပိုးကူးစက္ျခင္းကို ကာကြယ္နိုင္ျပီး ျငဳတ္သီးဟာ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းမြန္ကာ စမံုေစ႔ကိုေတာ႔ ဟင္းခတ္မွဳန႔္အျဖစ္နဲ႔ ေခါက္ဆြဲေႀကာ္ သို႔ မဟုတ္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရည္ေတြမွာထည္႔သံုးတဲ႔အျပင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေႀကာ္ေတြမွာလည္းသံုးႀကပါတယ္။






(၅). ေရျငိ ワカメ
အထူးသျဖင္႔ ေရျငိပင္ အႏြယ္၀င္မ်ားျဖစ္ႀကတဲ႔ ဥပမာ- ကြန္ဘု(こんぶ)၊ နိုရိ(のり)၊ ဟိကိ်ခိ(ひじき)၊ ၀ါခမဲ(わかめ) ေတြကို ေနပူလွန္း၊ အေျခာက္ခံ အမွဳန္႔လုပ္ အႀကြပ္ေႀကာ္ အျပဳတ္ရည္လုပ္ေသာက္ စတဲ႔အမိ်ဳးမိ်ဳးေသာဟင္းေတြမွာ အဓိကထည္႔၍စားသံုးႀကပါတယ္။


(၆). ကန္စြန္းဥ サツマイモ
ကန္စြန္းဥေတြကို တစ္လက္မအထူေလာက္လွီးျဖတ္၍ သံလြင္ဆီျဖင္႔ေႀကာ္ကာ အေႀကာ္အျဖင္႔နဲ႔ အဓိကစားသံုးႀကတဲ႔အျပင္ ကန္စြန္းဥ အလုံးလိုက္ကို သစ္ရြက္ျဖင္႔အုပ္၍ မီးဖုတ္ကာ သားေရစာအျဖစ္လည္းစားသံုးႀကပါတယ္။



(၇). ေရာစပ္ဆန္ 全粒 (ピラフ)
အိုခီနာ၀ါ သူေတြဟာ မုေယာစပါး၊ ေျပာင္းမိ်ဳးႏွံစားပင္၊ အညိဳေရာင္ဆန္ စတဲ႔ အမိ်ဳးမိ်ဳးေသာေျပာင္းႏွံဆန္ေတြကိုေရာစပ္ကာ ထမင္းအျဖင္႔ခ်က္စားႀကပါတယ္။ သူတို႔ေတြဟာ ဒီေရာစပ္ဆန္ေတြကို စားသံုးရင္ အားအင္ေတြပိုျပီးတိုးကာက်န္းမာေစတယ္လို႔ယံုႀကည္ေနလို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။


(၈). ပဲအမိ်ဳးမိ်ဳး 大豆/枝豆
ပဲအမိ်ဳးမိ်ဳးမွထြက္ေသာ သီးႏံွေတြျဖစ္ႀကတဲ႔ တိုဟူး၊ မီဆိုး၊ အယ္ဒါမမဲ(枝豆) လို႔ေခၚေသာပဲစိမ္း ေတြကိုထမင္းနဲ႔ေႀကာ္ျပီး မီဆိုး ကိုေတာ႔ အျပဳတ္ရည္အျဖင္႔နဲ႔ ယွဥ္တြဲကာစာသံုးႀကပါတယ္။ ထို႔အျပင္ တိုဟူး ခ်ီးစ္ကိတ္ လည္းလုပ္စားႀကပါေသးတယ္။
အိုခီနာ၀ါသူေတြအသက္ရွည္ရတဲ႔အေႀကာင္းရင္းေတြသိသြားျပီဆိုေတာ႔ သူတိုေတြစားေသာက္တဲ႔ပံုစံအတိုင္း စားေသာက္ခ်င္တဲအ႔ခါ စားေသာက္သံုးေဆာင္ႀကည္႔လို႔ရျပီေပါ႔။

အားလံုးကိုေလးစားလွ်က္...
J Jin Tai

0 comments:

Post a Comment

ျမန္မာႏုိင္ငံမွ လူၾကဳိက္အမ်ားဆံုး၀ဘ္ဆုိက္မ်ား