ရင္သားကင္ဆာအတြက္ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း
ရင္သားကင္ဆာအတြက္ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ႕ကို
ကာကြယ္မႈ႕ေပးႏိုင္သလို ကင္ဆာအျမစ္မ်ားျပန္႕ပြားမႈ႕ကိုလည္း ရပ္တန္႕ေစတယ္လို႕ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက
ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း မွာပါဝင္တဲ့
ဓာတုျဒပ္ေပါင္း တမ်ဳိးဟာ အသားပိုက်ဴမာဆဲလ္မ်ား ၾကီးထြားလာမႈ႕ကို
တိုက္ခိုက္ႏိုင္တာျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ Sulforaphane ဆိုတဲ့ကင္ဆာကာ
ကြယ္ေပးနိုင...္တဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းဟာျမင့္မားစြာ
ပါရွိေနတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ားျပန္႕ပြားမႈ႕ကို
သတ္ပစ္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
အေမရိကန္ႏိုင္ငံ Michigan
Comprehensive Cancer Centre တကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားဟာ ၾကြက္ႏွင့္
အျခားဆဲလ္မ်ားကိုအသံုးျပဳျပီး ဓါတ္ခြဲခန္းမွာစမ္းသတ္ျခင္းမ်ားျပဳလုပ္မႈ႕မွာ ေအာင္ျမင္
စြာျပီးဆံုးခဲ့ျပီျဖစ္ပါတယ္။
ပါေမာကၡ Duxin Sun က ရင္တုန္းက
စမ္းသပ္ခဲ့မႈ႕ေတြမွာ Sulforaphane ဟာ ကင္ဆာေရာဂါအတြက္
ေကာင္းတယ္ဆိုတာကိုဘဲသိရွိခဲ့ရပါတယ္။
အခုစမ္းသပ္မႈ႕မွာရရွိခဲ့တဲ့ ရလဒ္ကေတာ့ ရင္သားကင္ဆာရဲ႕ Summaryပင္မဆဲလ္မ်ား
ျပန္႕ပြားမႈ႕ကို တားဆီးႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သိရွိခဲ့ရတယ္လို႕ေျပာပါတယ္။
ပွ်မ္းမွ် ႏွစ္စဥ္ႏွစ္တိုင္း အဂၤလန္ႏိုင္ငံရွိ အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ ၄၆ဝဝဝ
ခန္႕ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေနျပီး ၁၂ဝဝဝ ေလာက္ဟာလဲ ရင္သားကင္ဆာေရာဂါေၾကာင့္
ေသဆံုးေနၾကရပါတယ္။ လက္ရွိ ဓါတုကုထံုးမ်ားဟာလဲ ကင္ဆာရဲ႕ ပင္မဆလ္မ်ား
ျပန္႔ပြားမႈ႕ကို မတားစီးႏိုင္သလို ဘာေၾကာင့္ ဒီေရာဂါျဖစ္လာရတယ္ဆိုတာလဲ
အတိအက်မသိေသးဘူးလို႕ သုေတသီမ်ားက ေျပာပါတယ္။
သူတို႕ယံုၾကည္ထားတာကေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္တဲ့ ပင္မဆလ္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ျပီး
ျပန္႕ပြားတဲ့အျမစ္မ်ားကို ထိန္းခ်ဴပ္ႏိုင္လိမ့္မယ္လို႕ ယံုၾကည္ထားၾကပါတယ္။
ေလ့လာခ်က္မ်ားကေတာ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း အတြင္းမွ Sulforaphane
ဓာတုျဒပ္ေပါင္းကိုႏုတ္ယူျပီး ၾကြက္ ထဲသို႕ထိုးထဲ့ စမ္းသပ္ခဲ့တာဘဲျဖစ္ပါတယ္။
ရင္သားကင္ဆာမွ ဆဲလ္မ်ားကဲ့သို႕ေသာ ဆဲလ္မ်ားကိုယူျပီး
စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာလဲ ျပန္႕ပြားၾကီးထြားတဲ့ ဆလ္အေရအတြက္
ေလ်ာ့က်သြားတာကိုေတြ႕ရတယ္လို႕ စမ္းသပ္မႈ႔မ်ားမွ သိရွိခဲ့ၾကရပါတယ္။
sulforaphane ဓါတုျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာဆဲမ်ား ျပန္႕ပြားမႈ႕အေရအတြက္ကို
ေလ်ာ့က်ေစသလို ဆိုးၾကိဳးအေနျဖင့္လဲ ပံုမွန္ ဆလ္မ်ားကို အနည္းငယ္
ထိခိုင္မႈ႕ရွိတယ္လို႕ တိုင္းတာသိခဲ့ရပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာ ေရာဂါခံစားေနရတဲ့
လူနာမ်ားနဲ႕ေတာ့ စမ္းသပ္ျခင္းမျပဳလုပ္ရေသးပါဘူး။
သို႕ေသာ္လည္း
ေဝဒနာရွင္မ်ားကိုေတာ့ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စားၾကဖို႕ နဲ႕ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာပါတဲ့
sulforaphane ဓါတုျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာဆဲမ်ား ျပန္႕ပြားမႈ႕အေရအတြက္ကို
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း အၾကံဥာဏ္ေပး ေျပာထားပါတယ္။ အရသာခါးေသာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို လူေတြကသိပ္မၾကိဳက္ၾကပါဘူး။ အဲ့ဒီအထဲမွာ
အေမရိကန္သမၼေဟာင္း George W. Bush လဲပါဝင္ပါတယ္။ သို႕ေသာ္ အရသာခါးေသာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအက်ဳိးရွိပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment